В деня на въвеждането на еврото в България всички сметки –

...
В деня на въвеждането на еврото в България всички сметки –
Коментари Харесай

При въвеждане на еврото: Автоматично превалутиране на сметките и месец гратис за разплащания и в левове

В деня на въвеждането на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро по формалния валутен курс. Това е записано в проектозакон за въвеждане на единната европейска валута у нас, оповестен за публично разискване от финансовото министерство. Целта на документа е да обезпечи безпроблемното въвеждане на еврото и да увеличи прозрачността и информираността за процеса на приемане на единната европейска валута в страната. Крайният период за приемане на мнения е 24 април 2024 година.

Законопроектът към този момент е координиран с Европейската комисия, която даде позитивно мнение по него, като следва съгласуването му с Европейската централна банка, показват от МФ.
Датата за присъединението ни
към еврозоната и курсът на лв. към еврото ще бъдат избрани от Съвета на Европейския съюз с единомислещо решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и Република България. Ангажиментът на българските управляващи страната ни да се причисли към еврозоната със настоящия закрепен курс е доказан както в Националния проект за въвеждане на еврото в България, по този начин и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 година, с което беше предоставено на българските институции ускорение на консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР